Αντιμετώπιση και Θεραπεία

vsddsv
Ποια είναι η θεραπεία του άσθματος;

Σύμφωνα με τις διεθνείς ομοφωνίες για τη διάγνωση και την αντιμετώπιση του βρογχικού άσθματος, υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για την έναρξη και την ολοκλήρωση της φαρμακευτικής αγωγής, ανάλογα φυσικά με την βαρύτητα της νόσου και τον ασθενή. Σημαντικό είναι να γνωρίζετε ότι οριστική ίαση του βρογχικού άσθματος δεν είναι εφικτή, αλλά υπάρχει δυνατότητα αντιμετώπισης του με πολύ καλά αποτελέσματα. Υπάρχουν φάρμακα που ανακουφίζουν και χορηγούνται κυρίως όταν εκδηλώνονται τα συμπτώματα και άλλα που προφυλάσσουν το παιδί από το να εμφανίσει νέα επεισόδια. Διακρίνονται έτσι δύο μεγάλες κατηγορίες: Τα ανακουφιστικά (ή όπως αλλιώς ονομάζονται βρογχοδιασταλτικά) και προληπτικά φάρμακα (χορηγούνται για τη μείωση εμφάνισης νέων κρίσεων). Σε κάθε περίπτωση, η χορήγησή των φαρμάκων και η διάρκεια της θεραπείας θα πρέπει πάντοτε να κρίνονται από τον γιατρό.

Ανακουφιστικά φάρμακα

Τα φάρμακα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων  χορηγούνται κυρίως με την μορφή εισπνοών, για αυτό και στα μικρότερα παιδιά είναι σημαντικό να συνοδεύονται από την ειδική μάσκα προσώπου (για μια πιο αποτελεσματική εισπνοή). Και στα μεγαλύτερα όμως η χορήγηση του φαρμάκου πρέπει να γίνεται προσεκτικά, για καλύτερη αποτελεσματικότητα.

 

Τα βρογχοδιασταλτικά φάρμακα (π.χ το Aerolin)  χορηγούνται για την άμεση αντιμετώπιση της ασθματικής κρίσης και στοχεύουν στην άμεση ανακούφιση του ασθενούς. Δρουν στις μυϊκές ίνες που περιβάλλουν τους βρόγχους προκαλώντας χάλαση αυτών και κατά συνέπεια διάνοιξη των αποφραγμένων αεροφόρων οδών. Αν και τα βρογχοδιασταλτικά φάρμακα μπορούν να χορηγηθούν υπό πολλές μορφές (εισπνοές, δισκία, σιρόπια), εντούτοις η πλέον αποτελεσματική και ενδεδειγμένη μορφή για την αντιμετώπιση της ασθματικής κρίσης είναι οι εισπνοές.

Οι εισπνοές βρογχοδιασταλτικών φαρμάκων στις συνιστώμενες δόσεις μερικές φορές μπορεί να προκαλέσουν νευρικότητα στο παιδί και έναν ελαφρύ τρόμο, ο οποίος συνήθως είναι παροδικός. Σπάνια, μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση ελαφράςταχυκαρδίας.

 

Ρυθμιστικά φάρμακα

Τα ρυθμιστικά φάρμακα χρησιμοποιούνται σε μακροχρόνια βάση για την πρόληψη και τον έλεγχο των ασθματικών συμπτωμάτων. Τα φάρμακα που παίρνει το παιδί προορίζονται μερικές φορές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πρόκειται κυρίως για τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή, με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, προκειμένου να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά τη χρόνια φλεγμονή των αεραγωγών.  Σε συμβατικές δόσεις οι παρενέργειες δεν είναι συχνές και είναι αναστρέψιμες. Μην ξεχνάτε ότι το ίδιο το άσθμα μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες στον οργανισμό όταν παραμελείται η αντιμετώπισή του.

Στα ρυθμιστικά φάρμακα ανήκει και μια άλλη κατηγορία φαρμάκων, τα αντιλευκοτριένια. Πρόκειται για ένα αντιφλεγμονώδη παράγοντα, μη κορτικοστεροειδές που χορηγείται μακροχρόνια από το στόμα σε μασώμενα δισκία.