Ασφάλεια του παιδιού σας

7ZOzBi

Πριν από τη γέννηση του παιδιού σας

 

Σε λίγο καιρό περιμένετε να έρθει το μωρό και θέλετε όλα να είναι τέλεια! Με την κατάλληλη προετοιμασία μπορούμε να αποφύγουμε να κινδυνεύσουμε από τραυματισμούς εμείς και τα παιδιά μας.

Αποκτήστε κάθισμα ασφαλείας για το νεογέννητο για να το παραλάβετε από το μαιευτήριο. Το κάθισμα αυτό πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές για νεογέννητα, να τοποθετείται στο πίσω κάθισμα και να «βλέπει « προ τα πίσω. Αν είναι μεταχειρισμένο προσέξτε να μην ήταν σε αυτοκίνητα που συγκρούστηκε όπως και να μην έχει λήξει η χρήση του. Τα περισσότερα καθίσματα αυτοκινήτου λήγουν σε 6 χρόνια.
Αγοράστε ή δανειστείτε ασφαλές κρεβάτι για το μωρό. Το κρεβάτι πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας και να μην έχει φθαρμένα ή χαλαρωμένα μέρη. Τα κάγκελα πρέπει να είναι σταθερά γύρω- γύρω και να μην χωρά να περάσει ανάμεσα τους ένα κουτάκι αναψυκτικού. Το στρώμα πρέπει να είναι σκληρό, να προσαρμόζεται καλά στο κρεβάτι και α να μην αφήνει κενό. Βάλτε ένα κατωσέντονο με λάστιχο και είστε έτοιμοι! Οτιδήποτε επιπλέον όχι μόνο είναι περιττό, μπορεί να γίνει επικίνδυνο.
Μην αγοράσετε και μη δεχθείτε ως δώρο « στράτα»

 

 

Για το μωρό σας από 0 έως 6 μηνών

Συγχαρητήρια! Να σας ζήσει το μωρό σας!

Το μωρό σας σε αυτή την ηλικία έχει απόλυτη ανάγκη τη φροντίδα σας για την ασφάλειά του και την προστασία του από τραυματισμούς.

Το μωρό πρέπει πάντα να ταξιδεύει στο ειδικό κάθισμα αυτοκινήτου, που τοποθετείτε στο πίσω κάθισμα και «βλέπει» προ ς τα πίσω. Μην προσθέτετε αντικείμενα στο κάθισμα που δεν είναι ειδικά σχεδιασμένα γι’ αυτό. Μην αφήνετε το μωρό στο κάθισμα εκτός αυτοκινήτου, είναι σχεδιασμένο αποκλειστικά για τη μετακίνηση, Μην αφήνετε το μωρό μόνο του στο αυτοκίνητο ούτε για ένα λεπτό.
Το κρεβάτι του μωρού τοποθετείται δίπλα σας, πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας και δεν έχει φθαρμένα ή χαλαρωμένα μέρη. Τα κάγκελα δεν ανεβοκατεβαίνουν και έχουν μικρή απόσταση μεταξύ τους. Το στρώμα είναι σκληρό και δεν αφήνει κενά στο κρεβάτι. Βάλτε μόνο ένα κατωσέντονο με λάστιχο. Ντύστε το μωρό ανάλογα με τη θερμοκρασία του δωματίου και δεν χρειάζεται σκεπάσματα. Τα μαξιλάρια, τα παπλώματα είναι επικίνδυνα για το μωρό.
Βάζετε το μωρό πάντα ανάσκελα για ύπνο στην κούνια, δίπλα σας. Οποιαδήποτε άλλη θέση (πλάι ή μπρούμυτα) δεν επιτρέπεται, πάρα μόνο σε πολύ σπάνιες ειδικές περιπτώσεις, που θα κρίνει ο παιδίατρός σας. Είναι επικίνδυνο να κοιμάστε στο κρεβάτι σας ή στον καναπέ αγκαλιά με το μωρό.
Κρατάτε καυτά ροφήματα, τρόφιμα και τσιγάρα μακριά από το μωρό. Ποτέ μην μεταφέρετε ή μην πίνετε κάτι καυτό όταν έχετε το μωρό συν αγκαλιά ή στο μάρσιπο. Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι ακατάλληλος για το ζέσταμα του γάλακτος για το βρέφος. Το ζεσταίνετε βάζοντας το μπουκάλι μέσα σε ζεστό νερό, ανακατεύετε καλά και ελέγχετε τη θερμοκρασία του, στη μέσα μεριά του καρπού σας, πριν το δώσετε στο παιδί.
Κρύψτε τα μικρά και αιχμηρά αντικείμενα του σπιτιού, όπως και τις πλαστικές σακούλες.
Κρατάτε το χέρι σας συνέχεια πάνω στο μωρό στο μπανάκι του και στην αλλαξιέρα. Ελέγχετε τη θερμοκρασία του νερού με τον αγκώνα ή τη μέσα μεριά του καρπού σας, όταν πλένετε το παιδί. Κρατάτε το χέρι σας κάτω από τη βρύση για να ελέγχετε συνέχεια τη θερμοκρασία του νερού.

Για το μωρό σας από 6 έως 12 μηνών

Το μωρό σας μεγαλώνει και μπορεί να καταφέρνει κάθε μέρα να κάνει περισσότερα πράγματα. Πριν προλάβει να σας κάνει την έκπληξη φροντίστε να είστε έτοιμοι!

Το μωρό πρέπει πάντα να ταξιδεύει στο ειδικό κάθισμα αυτοκινήτου που τοποθετείται στο πίσω κάθισμα και «βλέπει» προς τα πίσω. Μην προσθέτετε αντικείμενα στο  κάθισμα που δεν είναι ειδικά σχεδιασμένα γι’ αυτό. Μην αφήνετε το μωρό στο κάθισμα εκτός αυτοκινήτου και μην αφήνετε το μωρό μόνο του στο αυτοκίνητο ούτε για ένα λεπτό.
Έλεγξε το κρεβάτι του για φθαρμένα ή χαλαρωμένα μέρη. Ντύστε το μωρό ανάλογα με τη θερμοκρασία του δωματίου και δεν χρειάζεται σκεπάσματα. Τα μαξιλάρια, τα παπλώματα και τα «πάντα» για τα κάγκελα, είναι ακόμη επικίνδυνα για το μωρό. Χαμηλώστε το επίπεδο του στρώματος.
Βάζετε το μωρό πάντα ανάσκελα για ύπνο στην κούνια. Δεν πειράζει αν στον ύπνο του γυρίζει σε άλλη θέση. Μπορείτε να το μεταφέρετε σε άλλο δωμάτιο. Είναι επικίνδυνο να κοιμάστε στο κρεβάτι σας ή στον καναπέ αγκαλιά με το μωρό.
Κρατάτε καυτά  ροφήματα, τρόφιμα και τσιγάρα μακριά από το μωρό. Ποτέ μην μεταφέρετε ή πίνετε κάτι καυτό όταν έχετε το μωρό στην αγκαλιά ή στο μάρσιπο. Επίσης ελέγχετε τη θερμοκρασία του γάλακτος και του φαγητού πριν το δώσετε στο παιδί.
Κρατήστε μακριά από το παιδί κλειδωμένα μικρά και αιχμηρά αντικείμενα, φάρμακα, απορρυπαντικά, δηλητήρια, μπαταρίες και πλαστικές σακούλες.
Κρατάτε το χέρι σας συνέχεια πάνω στο μωρό στο μπανάκι του στην αλλαξιέρα. Ελέγχετε τη θερμοκρασία του νερού συνέχεια με τον αγκώνα ή την μέσα μεριά του καρπού σας όταν πλένετε το παιδί.
Διαλέγετε πάντα παιχνίδια με προδιαγραφές ασφαλείας, που είναι κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού σας. Τα παιχνίδια ή τα αποσπώμενα μέρη παιχνιδιών που χωρούν να περάσουν μέσα από ένα ρολά υγείας, δεν είναι κατάλληλα για παιδιά κάτω των 3 ετών.
Το μωρό πρέπει να είναι πάντα δεμένα με τη ζώνη ασφαλείας στο ριλάξ, στο βρεφικό καροτσάκι και στο καρεκλάκι του φαγητού.
Αποφύγετε τα καθίσματα σε καροτσάκι σούπερ μάρκετ. Αν δεν έχετε άλλη λύση, δέστε το με τη ζώνη ασφαλείας ή προτιμήστε να έχετε το παιδί στο μάρσιπο ή δεμένο στο βρεφικό καροτσάκι.
Το ριλάξ τοποθετείται μόνο στο δάπεδο. Ποτέ σε άλλες επιφάνειες (π.χ. τραπέζι).
Τα μωρά μέσα σε «στράτες» μπορούν να αναπτύξουν μεγάλη ταχύτητα και να πέσουν εξίσου άσχημα. Επιπλέον. Στηρίζοντας το μωρό σας σε όρθια θέση, δεν εξασκείται για να στηριχθεί μόνο του, Μην ενδώσετε στη λύση «στράτα», προτιμήστε ένα χαλάκι δραστηριοτήτων για το πάτωμα ή ένα τραπεζάκι με παιχνίδια.
Ασφαλίστε τις σκάλες στο σπίτι σας με ειδικές πορτούλες για παιδιά.
Μην εμπιστεύεστε το μωρό στις πλαστικές κουλούρες για κολύμπι. Μπορούν εύκολα να ξεφουσκώσουν και να σας προδώσουν μέσα στο νερό.

Για το παιδάκι σας από 1 έως 2 ετών

Το χαρακτηριστικό της νηπιακής ηλικίας είναι ότι τα παιδιά είναι κινητικά συχνά πολύ ικανά, χωρίς την αντίστοιχή νοητική ικανότητα.

Κατά συνέπεια μπορούν να τρέξουν, να σκαρφαλώσουν, να ανοιγοκλείσουν πόρτες, να επεξεργαστούν όλα τα αντικείμενα του σπιτιού χωρίς να ξέρουν γιατί φωνάζουμε όχι και μη και χωρίς ασφαλώς να έχουν καμιά αίσθηση κινδύνου.

Αν το παιδάκι σας κάνει προσπάθεια να σκαρφαλώσει πάνω από τα κάγκελα του κρεβατιού, βγάλτε τα. Αν μετακινήσετε το παιδί σε κρεβάτι, θυμηθείτε ότι οι κουκέτες δεν ενδείκνυνται για παιδιά κάτω των 6 ετών.
Συνεχίστε να τοποθετείτε το νήπιο σε κάθισμα αυτοκινήτου στο πίσω κάθισμα που «βλέπει» προς τα πίσω. Αν έχετε κάθισμα για βρέφη και έχει ξεπεράσει το παιδί το όριο βάρους. Προμηθευτείτε κάθισμα κατάλληλο για μεγαλύτερα παιδιά, που μπορεί να «βλέπει αρχικά προς τα πίσω και μετά προς τα εμπρός. Μην προσθέτετε αντικείμενα σο κάθισμα που δεν είναι ειδικά σχεδιασμένα γι’ αυτό. Μην αφήνετε το μωρό μόνο του στο αυτοκίνητου ούτε για ένα λεπτό.
Συνεχίστε να ασφαλίζετε τις σκάλες και, αν υπάρχουν παράθυρα και το σπίτι βρίσκεται σε όροφο, τοποθετείστε ειδικά προστατευτικά. Φροντίστε παράλληλη να μην υπάρχουν αντικείμενα μπροστά από τα παράθυρα στα οποία μπορεί το παιδί να σκαρφαλώσει.
Το παιδί μπορεί να τρώει ελεύθερα από όλα- προσοχή όμως σε μικρά και σκληρά κομμάτια, όπως ξηροί καρποί και οι καραμέλες και σε τροφές που μπορούν να κολλήσουν στο λαιμό, όπως οι τσίχλες η φλούδα από το σταφύλι, η μεμβράνη από το λουκάνικο τύπου Φραγκφούρτης.
Διαλέγετε πάντα παιχνίδια με προδιαγραφές ασφαλείας, που είναι κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού σας. Τα παιχνίδια ή τα αποσπώμενα μέρη παιχνιδιών που χωρούν να περάσουν μέσα από ένα ρολό υγείας, δεν είναι κατάλληλα για παιδιά κάτω των 3 ετών. Επίσης, ακατάλληλα κρίνονται τα παιχνίδια με κορδόνια και καλώδια για ηλεκτρικό ρεύμα. Τα κομμάτια του μπαλονιού πού έσκασε μπορεί να γίνουν επικίνδυνα αν το παιδί τα βάλει στο στόμα του. Αποφύγετέ τα. Όπως και τις πλαστικές σακούλες.
Ποτέ μην αφήσετε το παιδί μόνο του στο μπάνιο ή κοντά σε αυτό, ακόμη και δίπλα σε ένα κουβά γεμάτο νερό ούτε για ένα λεπτό. Όταν το πλένετε, να είστε σε απόσταση τέτοια, ώστε απλώνοντας το χέρι σας μπορεί να το πιάσετε. Τοποθετείστε αντιολισθητικά χαλάκι στη μπανιέρα και μην εμπιστεύεστε τα καθισματάκια για τη μπανιέρα. Μπορούν να ανατραπούν ή/και να εγκλωβίσουν το παιδάκι σας. Επίσης μην τε εμπιστεύεστε στα μεγαλύτερα παιδιά. Αφήστε τα μεγαλύτερα παιδιά να σας βοηθήσουν στο μπάνιο, όσο όμως είστε δίπλα τους. Τα προγράμματα κολύμβησης σε αυτή την ηλικία προσφέρουν εξοικείωση με το νερό. Ακόμη και αν το παιδί σας είναι πολύ εξοικειωμένο με το νερό, να είστε σε απόσταση αναπνοής όταν κολυμπάτε. Μην εμπιστεύεστε τα πλαστικά μπρατσάκια και τις κουλούρες. Ξεφουσκώνουν εύκολα.
Φορέστε του κράνος όταν ξεκινήσει να μαθαίνει το τρίκυκλο ποδήλατο.
Ελέγξτε τις μικροσυσκευές σας στο σπίτι. Όπου υπάρχουν μπαταρίες πρέπει να είναι ασφαλισμένες με καλά σφιγμένες βίδες. Κρατήστε μακριά από το παιδί κλειδωμένα μικρά και αιχμηρά αντικείμενα, φάρμακα, απορρυπαντικά, δηλητήρια, μπαταρίες και πλαστικές σακούλες.
Κρατάτε το παιδί από το χέρι συνέχεια όταν βρίσκεστε στο δρόμο, αλλά και σε σώους παρκινγκ. Έχουν συμβεί θανατηφόρα ατυχήματα από οδηγούς που ξεκίνησαν το αυτοκίνητο και δεν είδαν μικρά παιδιά που έπαιξαν πίσω από αυτό.
Μαγειρεύετε στις πίσω εστίες της κουζίνας με τα χερούλια των σκευών γυρισμένα προς τον τοίχο. Σερβίρετε μακριά από το παιδί. Αφήστε τις συσκευές (π.χ. σίδερο, τοστιέρα), να κρυώσουν σε ασφαλές μέρος. Σιδερώνετε μακριά από το παιδί.
Συνεχίστε την αδιάλειπτη επίβλεψη του παιδιού. Ο αποτελεσματικότερες τρόπος επίβλεψης γίνεται με την ενεργό συμμετοχή του ενήλικα στις δραστηριότητες του παιδιού.
Αποφύγετε τα καθίσματα σε καροτσάκι σούπερ μάρκετ. Αν δεν έχετε άλλη λύση, δέστε το με τη ζώνη ασφαλείας ή προτιμήστε τα καροτσάκια με χαμηλές θέσεις για τα παιδιά (π.χ. σε αυτοκινητάκια μπροστά από ένα καρότσι με μικρότερο καλάθι). Σε καμιά περίπτωση μην επιτρέψετε να μπει παιδί μέσα στο καλάθι των αγορών ή να σκαρφαλώσει στα πλαϊνά μέρη του καροτσιού.
Οι πισίνες προτείνεται να έχουν περίφραξη ολόγυρα με ειδικές προδιαγραφές για τα παιδιά. Η πόρτα του φράκτη πρέπει να ανοίγει προς τα έξω.

Για το παιδί σας από 2 έως 6 ετών

Το παιδί σας μεγάλωσε και απέκτησε πολλές ικανότητες. Ωστόσο, ακόμη υπολείπεται στην αντίληψη της ταχύτητας, της απόστασης, του κινδύνου, όπως και στη λεπτή κινητικότητα του. Όσο χαρισματικό και να είναι το παιδί σας, υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι από τους οποίους θα μπορέσετε να το προστατεύσετε.

Το κάθισμα του αυτοκινήτου μπορεί να γυρίσει να «βλέπει» προς τα εμπρός, πάντα στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου. Κρατείστε το παιδί στο κάθισμα, για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται. Όταν ξεπεράσει τα όρια βάρους (συνήθως στα 4 έτη), προμηθευτείτε ένα «ανυψωτικό» κάθισμα (booster) και προσαρμόστε σφικτά τη ζώνη στον ώμο του.
Κολυμπάτε σε απόσταση αναπνοής από το παιδί σας. Τα παιδία μπορούν να γνωρίζουν κολύμβηση όμως ακόμη και τότε θέλουν πολύ προσεκτική επίβλεψη. Όταν παίζουν με άλλα παιδιά, ορίστε εκ περιτροπής έναν υπεύθυνο ενήλικα που θα τα παρακολουθεί συνεχώς. Την ώρα που θα είναι υπεύθυνος δεν πρέπει ούτε στο κινητό τηλέφωνο να μιλήσει. Διδάξτε στα παιδιά ότι η κολύμβηση στη θάλασσα είναι διαφορετική από αυτή στην πισίνα. Επίσης, μην επιτρέπετε να βουτούν σε άγνωστα νερά
Κρατάτε το παιδί από το χέρι συνέχεια όταν βρίσκεστε στο δρόμο, αλλά και σε χώρους παρκινγκ. Έχουν συμβεί θανατηφόρα ατυχήματα από οδηγούς που ξεκίνησαν το αυτοκίνητο και δεν είδαν μικρά παιδιά που έπαιζαν πίσω από αυτό.
Συνεχίστε να ασφαλίζετε τις σκάλες και αν υπάρχουν παράθυρα και το σπίτι βρίσκεται σε όροφο, τοποθετείστε ειδικά προστατευτικά. Φροντίστε παράλληλα να μην υπάρχουν αντικείμενα μπροστά από τα παράθυρα, στα οποία μπορεί το παιδί να σκαρφαλώσει.
Το παιδί μπορεί να τρώει ελεύθερα από όλα – προσοχή όμως σε μικρά και σκληρά κομμάτια, όπως οι ξηροί καρποί και οι καραμέλες και σε τροφές που μπορούν να κολλήσουν στο λαιμό, όπως οι τσίχλες, η φλούδα από το σταφύλι, η μεμβράνη από το λουκάνικο τύπου Φραγκφούρτης.
Διαλέγετε πάντα παιχνίδια με προδιαγραφές ασφαλείας, που είναι κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού σας. Τα παιχνίδια ή τα αποσπώμενα μέρη παιχνιδιών που χωρούν να περάσουν μέσα από το ρολό υγείας, δεν είναι κατάλληλα για παιδιά κάτω των 3 ετών. Επίσης, ακατάλληλη κρίνονται τα παιχνίδια με κορδόνια και καλώδια για ηλεκτρικό ρεύμα. Τα κομμάτια του μπαλονιού που έσκασε, μπορεί να γίνουν επικίνδυνα αν το παιδί τα βάλει στο στόμα του. Αποφύγετε τα, όπως και τις πλαστικές σακούλες.
Μαγειρεύετε στις πίσω εστίες της κουζίνας με τα χερούλια των σκευών γυρισμένα προς τον τοίχο. Σερβίρετε μακριά από το παιδί. Αφήστε τις συσκευές (π.χ. σίδερο, τοστιέρα) να κρυώνουν σε ασφαλές μέρος. Σιδερώνετε μακριά από το παιδί.
Συνεχίστε την αδιάλειπτη επίβλεψη του παιδιού. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος επίβλεψης γίνεται με την ενεργό συμμετοχή του ενήλικα στις δραστηριότητες του παιδιού.
Αποφύγετε τα καθίσματα σε καροτσάκι σούπερ μάρκετ Αν δεν έχετε άλλη λύση, δέστε με τη ζώνη ασφαλείας ή προτιμήστε τα καροτσάκια με χαμηλές θέσεις για τα παιδιά (π.χ. σε αυτοκινητάκια μπροστά από ένα καρότσι με μικρότερο καλάθι). Σε καμιά περίπτωση μην επιτρέψετε να μπει το παιδί μέσα στο καλάθι των αγορών ή να σκαρφαλώσει στα πλαϊνά μέρη του καροτσιού.
Οι πισίνες προτείνεται να έχουν περίφραξη ολόγυρα, με ειδικές προδιαγραφές για τα παιδιά. Η πόρτα του φράκτη πρέπει να ανοίγει προς τα έξω.
Το παιδί πρέπει να φορά κράνος όταν κάνει ποδήλατο. Είναι ακόμη επικίνδυνο να κάνει ποδήλατο στο δρόμο, προτιμήστε το πάρκο.
Το πάρκο και οι παιδικές χαρές είναι κατάλληλα μέρη για ελεύθερο παιχνίδι. Διαλέξτε παιδικές χαρές καλοδιατηρημένες, με διαδρομές ή χώρο για ποδήλατο/πατίνι και ειδικά δάπεδα.
Το τραμπολίνο για οικιακή χρήση και σε πάρκα διασκέδασης απαγορεύεται για παιδιά μικρότερα των 6 ετών.
Ακόμη αποφύγετε τις κουκέτες.
Διδάξτε στο παιδί βασικούς κανόνες ασφαλείας κατά την επαφή του με ξένους και με ζώα.
Συνεχίστε την αδιάλειπτη επίβλεψη του παιδιού. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος επίβλεψης γίνεται με την ενεργό συμμετοχή του ενήλικα στις δραστηριότητες του παιδιού.
Ελέγξτε τις μικροσυσκευές σας στο σπίτι. Όπου υπάρχουν μπαταρίες πρέπει να είναι ασφαλισμένες, με καλά σφιγμένες βίδες. Κρατήστε μακριά από το παιδί κλειδωμένα μικρά και αιχμηρά αντικείμενα, φάρμακα, απορρυπαντικά, δηλητήρια, μπαταρίες και πλαστικές σακούλες.

Για το παιδί σας από 6 έως 12 ετών

Το παιδί σας τώρα αισθάνεται περήφανο για όλα όσα έχει κατακτήσει και για τις ικανότητες που έχει αποκτήσει. Θέλει να επιδείξει τον εαυτό του και να σας καταπλήξει! Εσείς συνεχίστε διακριτικά να προσφέρετε ασφάλεια.

Κρατάτε το παιδί από το χέρι συνέχεια όταν βρίσκεστε στο δρόμο, αλλά και σε χώρους παρκινγκ. Τα παιδιά έχουν τις κινητικές, αλλά όχι και τις νοητικές ικανότητες να διαχειριστούν την κίνηση των οχημάτων, τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 10 ετών.
Συνεχίστε τη χρήση ανυψωτικού καθίσματος (booster) με ζώνη ασφαλείας στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου, μέχρι τουλάχιστον την ηλικία των 8 ετών.
Μπορείτε αν υπάρχουν περιορισμοί χώρου, να πάρετε κρεβάτι κουκέτα. Ωστόσο δεν επιτρέπεται το παιχνίδι πάνω στην κουκέτα και προσέξτε να μην υπάρχουν κοντά στην κουκέτα αντικείμενα που να κρέμονται από το ταβάνι (π.χ. ανεμιστήρας). Επίσης βάλτε ένα φωτάκι για να βλέπει, αν χρειαστεί να κατέβει τη νύκτα.
Η χρήση τραμπολίνο στα πλαίσια αθλητικής προπόνησης υπό εξειδικευμένη επίβλεψη και με ένα χρήστη ανά τραμπολίνο επιτρέπεται με επιφυλάξεις
Το παιδί πρέπει να φορά κράνος κάθε φορά που κάνει ποδήλατο.
Αν το παιδί κολυμπά αυτόνομα, εξασφαλίστε συνεχή επίβλεψη. Όταν κολυμπά με άλλα παιδιά, ορίστε εκ περιτροπής έναν υπεύθυνο ενήλικα που θα τα παρακολουθεί ασταμάτητα. Την ώρα που θα είναι υπεύθυνος δεν πρέπει ούτε στο κινητό τηλέφωνο να μιλήσει. Διδάξτε στα παιδιά ότι η κολύμβηση στη θάλασσα είναι διαφορετική από αυτή στην πισίνα. Επίσης, μην επιτρέπετε να βουτούν σε άγνωστα νερά.
Όταν μπαίνει σε βάρκα, πρέπει να φορά σωσίβιο που να εφαρμόζει καλά στο σώμα του και να μην περνά το σαγόνι ή τα αυτιά του μέσα από το άνοιγμα του λαιμού.
Κρατήστε μακριά από το παιδί κλειδωμένα μικρά και αιχμηρά αντικείμενα, φάρμακα, απορρυπαντικά και δηλητήρια. Μάθετε στο παιδί να μην βάζει στο στόμα μπαταρίες-«κουμπιά» ούτε για ένα λεπτό. Κινδυνεύει να τις καταπιεί κατά λάθος.
Ενθαρρύνετε το παιδί σε δραστηριότητες που το ενδιαφέρουν και περιορίστε την τηλεθέαση. Έχει διαπιστωθεί  ότι ενισχύει την επιθετική και βίαιη συμπεριφορά.

Για το παιδί σας από 13 έως 15 ετών

Η ασφάλεια του παιδιού σας είναι πολύ σημαντική τώρα που πλέον αυτονομείται.

Λειτουργείστε ως πρότυπο και συζητείστε μαζί του τη σημασία των μέτρων προστασίας.

Ενθαρρύνετε το παιδί σε δραστηριότητες που το ενδιαφέρουν και περιορίστε την τηλεθέαση. Έχει διαπιστωθεί ότι ενισχύει την επιθετική και βίαιη συμπεριφορά.
Όταν μπαίνει σε βάρκα πρέπει να φορά σωσίβιο που να εφαρμόζει καλά στο σώμα του και να μην περνά το σαγόνι ή τα αυτιά του μέσα από το άνοιγμα του λαιμού.
Διδάξτε στα παιδιά ότι η κολύμβηση στη θάλασσα είναι διαφορετική  από αυτή στην πισίνα. Επίσης, μην επιτρέπετε να βουτούν σε άγνωστα νερά.
Η χρήση τραμπολίνο στα πλαίσια αθλητικής προπόνησης υπό εξειδικευμένη επίβλεψη και με ένα χρήστη ανά τραμπολίνο, επιτρέπεται με επιφυλάξεις.
Το παιδί, αν εφαρμόζει καλά η ζώνη στον ώμο, μπορεί να κάθεται στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου χωρίς ανυψωτικό κάθισμα (booster).
Το παιδί πρέπει να φορά κράνος κάθε φορά που κάνει ποδήλατο.
Μάθετε στο παιδί να μην βάζει στο στόμα μπαταρίες, ειδικά τις μπαταρίες- «κουμπιά» ούτε για ένα λεπτό. Κινδυνεύει να τις καταπιεί κατά λάθος.
Αν έχει κρεβάτι-κουκέτα προσέξτε να μην υπάρχουν κοντά στην κουκέτα αντικείμενα που να κρέμονται από το ταβάνι (π.χ. ανεμιστήρας)
Συμφωνείστε κανόνες ασφαλείας όταν μένει μόνο στο σπίτι.
Ιδιαίτερη προσοχή σε μηχανοκίνητα οχήματα εκτός δρόμου. Προτιμήστε ειδικά πάρκα για οχήματα και τηρείστε τους κανόνες ασφαλείας.

Για το παιδί σας από 15 έως 18 ετών

Η ασφάλεια του παιδιού σας είναι πολύ σημαντική τώρα που πλέον αυτονομείται. Λειτουργείστε ως πρότυπο και συζητείστε μαζί του τη σημασία των μέτρων προστασίας.

Η προστασία εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερη στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου. Μπορεί ωστόσο να ταξιδέψει στο μπροστινό κάθισμα με δεμένη τη ζώνη ασφαλείας.
Κουβεντιάστε τη χρήση αλκοόλ, ιδίως σε συνδυασμό με την οδήγηση.
Αποθαρρύνετε το τσιγάρο. Διδάξτε του κανόνες ασφαλείας, κυρίως λειτουργώντας ως πρότυπο.
Το κράνος είναι απαραίτητο όταν οδηγεί ποδήλατο, όπως και η τήρηση των κανόνων ασφαλείας στις αθλητικές δραστηριότητες.
Ενθαρρύνετε το παιδί σε δραστηριότητες που το ενδιαφέρουν και περιορίστε την τηλεθέαση. Έχει διαπιστωθεί ότι ενισχύει την επιθετική και βίαιη συμπεριφορά.
Τα όπλα στο σπίτι μπορεί να αποβούν μοιραία για το παιδί. Αν παρόλα αυτά υπάρχει όπλα στο σπίτι, φροντίστε να το αποθηκεύετε κλειδωμένο, ασφαλισμένο και τα φυσίγγια κλειδωμένα σε άλλο σημείο του σπιτιού.
Ελέγξτε την τήρηση των συμφωνημένων κανόνων ασφαλείας όταν μένει μόνο στο σπίτι.
Ιδιαίτερη προσοχή σε μηχανοκίνητα οχήματα εκτός δρόμου. Προτιμήστε ειδικά πάρκα για οχήματα, και τηρείστε τους κανόνες ασφαλείας.