Ο δεκάλογος του επιτυχημένου θηλασμού

jgffkhkfhkhfkhf
1. Ενημέρωση της μητέρας για τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού.
2. Ο θηλασμός πρέπει να αρχίζει το πρώτο ημίωρο μετά τον τοκετό,  με τη βοήθεια εκπαιδευμένου προσωπικού. Αν ο θηλασμός αργήσει για περισσότερο από 36 ώρες θα εξασθενήσει το αυτόματο αντανακλαστικό του θηλασμού που έχουν όλα τα νεογέννητα από τα πρώτα λεπτά της γέννησης τους.
3. Η συχνότητα του θηλασμού εξαρτάται αποκλειστικά από τις απαιτήσεις του νεογνού. Ειδικά τις πρώτες εβδομάδες θηλάζουν έως 12 φορές το 24ωρο. Το μητρικό γάλα μένει στο στομάχι για 90 λεπτά, ενώ το ξένο για αρκετές ώρες, άρα είναι φυσιολογικό το βρέφος που θηλάζει να πεινάει πιο συχνά.
4. Αποφυγή της χορήγησης συμπληρώματος ξένου γάλακτος. Η παραγωγή του μητρικού γάλακτος είναι ανάλογη με τις ανάγκες του νεογέννητου και του βρέφους, ανεξαρτήτως του μεγέθους του μαστού, το οποίο δεν παίζει ρόλο. Βρέφη που θήλασαν για πολύ καιρό, ανήκουν στην ομάδα των βρεφών που δεν πήραν ξένο γάλα στο μαιευτήριο.
5. Σωστή στάση τόσο της μητέρας, όσο και του παιδιού. Η μητέρα πρέπει να κρατά σωστά το διογκωμένο μαστό, ώστε να μην αποφράσσονται από αυτόν τα ρουθούνια του νεογνού.
6. Το καλύτερο ερέθισμα για την παραγωγή γάλακτος είναι η κένωση των μαστών.
7. Η τήρηση των κανόνων καθαριότητας, όπως πλύσιμο της θηλής και των χεριών της μητέρας, πριν το θηλασμό, προστατεύει από επιπλοκές, που μπορεί να επηρεάσουν τον θηλασμό.
8. Αποφεύγεται η χρήση πιπίλας, ειδικά τον πρώτο καιρό,  γιατί μπορεί να προκαλέσει σύγχυση θηλών και να αρνείται να θηλάσει.
9. Ανωμαλίες στις θηλές (επίπεδες ή εισέχουσες), πρέπει να διορθώνονται στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
10. Τα κριτήρια για την επιτυχία του θηλασμού από την πλευρά του νεογνού είναι τα ικανοποιητικά διαστήματα ύπνου του, η αύξηση βάρους του και οι φυσιολογικές κενώσεις, ενώ από τη μητέρα είναι η απουσία παθολογικών εκδηλώσεων.

Συμπεράσματα

Ο μητρικός θηλασμός είναι δικαίωμα κάθε νεογέννητου και είναι το καλύτερο ΔΩΡΟ που μπορεί να κάνει η μητέρα στο παιδί της.

Απαιτείται σωστή ενημέρωση της μητέρας για τα πλεονεκτήματα του μητρικού θηλασμού τόσο για το βρέφος όσο και για την ίδια.