ΔΙΑΙTΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ

segfegssdgsdg

Σε μία δίαιτα αποχής από γαλακτοκομικά, αποφεύγουμε όλα τα φανερά γαλακτοκομικά αλλά και τα κρυφά.

Τα πιο γνωστά γαλακτοκομικά προϊόντα που πρέπει να αποφεύγονται σε υποψία αλλεργίας στο γάλα αγελάδος είναι:

Γάλα αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο, βουβαλίσιο (υπάρχει ομολογία μεταξύ των πρωτεϊνών γάλακτος και μπορεί να προκληθεί διασταυρούμενη αλλεργία
Συμπυκνωμένο γάλα
Ζαχαρούχο γάλα
Αποβουτυρωμένο γάλα (skim milk)
Γάλα σε σκόνη (milk powder)
Γάλα με χαμηλά λιπαρά
Γάλα χωρίς λακτόζη
Γιαούρτι αγελαδινό. πρόβειο, κατσικίσιο
Βούτυρο αγελαδινό. πρόβειο, κατσικίσιο
Βούτυρο σε σκόνη
Βούτυρο κλαριφιέ (ghee)
Βουτυρόκρεμα
Βουτυρόγαλα
Τυρί αγελαδινό. πρόβειο, κατσικίσιο
Κρέμα γάλακτος
Κρέμα πατισερί
Σαντιγί

 

Εκτός από τις παραπάνω τροφές που είναι οι προφανείς πηγές, υπάρχουν συστατικά αγελαδινού γάλακτος που μπορεί να αποτελούν συστατικά σε άλλα τρόφιμα. Στα πλαίσια αυτά χρειάζεται εκπαίδευση αρχικά  στην ανίχνευση των αλλεργιογόνων από τις ετικέτες των τροφών γιατί μπορεί αντί για γάλα να αναγράφεται η λέξη καζεϊνη, βούτυρο, λακταλβουμίνη, λακτόζη, λακτοσφαιρίνη ή κρέμα.

Τα «κρυφά» γαλακτοκομικά είναι:

Απομίμηση τυριού
Γαλακτόζη (Galactose)
Εκχύλισμα βουτύρου
Επιδόρπιο γάλακτος
Καζεΐνη
Καζεΐνη πυτιάς (Rennet Casein)
Καζεΐνικό αμμώνιο (Ammonium Caseinate)
Καζεΐνικό ασβέστιο (Calcium Caseinate)
Καζεΐνικό κάλιο (Potassium Caseinate)
Καζεΐνικό μαγνήσιο (Magnesium Caseinate)
Καζεΐνικό νάτριο (Sodium Caseinate)
Καζεϊνικό οξύ
Καζεΐνικός σίδηρος (Iron Caseinate)
Καζεΐνικός ψευδάργυρος (Zinc Caseinate)
Κεφίρ γάλακτος
Λακταλβουμίνη
Λακτιτόλη
Λακτόζη
Λακτοσφαιρίνη
Λακτουλόζη
Λακτοφερρίνη
Λίπος βουτύρου
Μαργαρίνη, μπορεί να περιέχει πρωτεΐνες γάλακτος, ίχνη ή τεχνητό άρωμα και πρόσθετα
Μερικά από τα Ε (πχ Ε212)
Ορολευκωματίνη με τις εξής μορφές – Γλυκιά πρωτεΐνη (Sweet Whey), Σκόνη πρωτεΐνης (Whey Powder), Συμπυκνωμένη πρωτεΐνη (Whey Protein Consetrate)
Ορός γάλακτος (Whey)
Παρακαζεΐνη (Paracasein)
Πουτίγκα (Pudding)
Πραλίνα (Nougat)
Προϊόντα υδρόλυσης – Υδρολυμένη καζεΐνη (Hydrolyzed Casein), Υδρολυμένη μορφή ορού γάλακτος (Whey Protein Hydrolysate), Υδρολυμένη πρωτεΐνη γάλακτος (Milk Protein Hydrolysate)
Πυτιά (Rennet)
Ρικότα
Σερμπέτι (Sherbet)
Τεχνητή γεύση βουτύρου
Τεχνητή γεύση τυριού
Τυρόπηγμα (Curds)
Φυσικό άρωμα βουτύρου
Φωσφο-λακταλβουμίνη
Coffee Mate
Custard
Half-and-half
Kosher
Quark
Simplesse
Sour Cream

Οι παρακάτω τροφές μπορεί να περιέχουν γάλα, ορό ή άλλα ίχνη:

Αλεύρι υψηλής συγκέντρωσης πρωτεΐνης, μπορεί να προέρχεται από πρωτεΐνες γάλακτος
Γεύση καραμελέ
Επικαλυμμένες καραμέλες
Ζαχαρωτά
Ζελατίνη (Gelatin)
Καλλιέργεια γαλακτικού οξέος (Lactic Acid Starter Culture), μπορεί να έχει χρησιμοποιηθεί γάλα κατά την προετοιμασία,  της καλλιέργειας
Καραμέλα
Καραμελόχρωμα
Καστανή ζάχαρη (Brown sugar)
Κρασί που δεν γνωρίζουμε πώς έχει παραχθεί (μπορεί να έχει χρησιμοποιηθεί καζεΐνη για διαύγεια χρώματος)
Γαλακτοβάκιλλος (Lactobacillus Acidophilus),  βακτήριο που έχει την ικανότητα να μετατρέπει τη λακτόζη και άλλα απλά σάκχαρα σε γαλακτικό οξύ. Αν και συχνά χρησιμοποιείται σε γαλακτοκομικά προϊόντα για τη δημιουργία γαλακτικού οξέος, αυτό το συστατικό δεν είναι πάντα ανησυχητικό. Σε ορισμένες, όμως, περιπτώσεις μπορεί να έχει καλλιεργηθεί ή να παραχθεί σε γαλακτοκομικά προϊόντα, και έτσι μπορεί να περιέχει ίχνη γάλακτος.
Πουρές
Πρόσθετο γεύσης υψηλής συγκέντρωσης πρωτεΐνης, μπορεί να προέρχεται από πρωτεΐνες γάλακτος
Σοκολάτα υγείας
Συμπλήρωμα ασβεστίου
Τεχνητό άρωμα, μπορεί να προέρχεται από γαλακτοκομικό προϊόν
Τσίχλες
Υδρολυμένη φυτική πρωτεΐνη
Φυσικά βελτιωτικά γεύσης
Φυσικό άρωμα που δεν είναι ξεκάθαρο από που προέρχεται, μπορεί να προέρχεται από γαλακτοκομικό προϊόν
Χωριάτικα ζυμαρικά
.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΗΓΩΝ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ ΕΚΤΟΣ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΩΝ

ΤΡΟΦΙΜΟ ΠΕΡΙΕΚΤΙΚΟΤΗΣΑ ΣΕ ΑΣΒΕΣΤΙΟ ΑΝΑ 100g
Γάλα σόγιας 13 mg
Ρεβίθια 160 mg
Σόγια 240 mg
Κόκκινα φασόλια 100 mg
Μπάμιες 160 mg / 220 mg
Πράσινα φασολάκια 75 mg
Μαϊντανό 200 mg
Βερίκοκα (Μαγειρεμένα) 92 mg
Σύκα ξερά 250 mg
Αμύγδαλα 240 mg
Φουντούκια 140 mg
Ταχίνι 680 mg
Σουσάμι 670 mg

ΗΜΕΡΗΣΙΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΕ ΑΣΒΕΣΤΙΟ

ΗΛΙΚΙΑ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ
Παιδιά 800 mg
Έφηβοι 1000 mg
Έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες 12000 mg