Διαίτα γαστρεντερίτιδας

n vn

Φροντίστε να μην αφυδατωθεί το παιδί σας:

Η πρόσληψη υγρών είναι το πιο σημαντικό στην αρχική φάση της γαστρεντερίτιδας. Γενικά τα παιδιά διψούν και ζητούν νερό ή υγρά. Έχουν την τάση όμως να πίνουν μεγαλύτερες ποσότητες από ότι αντέχει το ερεθισμένο στομάχι τους, οπότε και ξανακάνουν εμετό. Πρέπει να θυμόσαστε ότι μετά από κάθε έμετο πρέπει να επιτρέψτε στο στομάχι του παιδιού σας να «ξεκουραστεί», αφήνοντας το χωρίς νερό και τροφή για 1-2 ώρες. Μετά τις 1-2 ώρες ξεκινήστε αργά «γουλίτσα- γουλίτσα» (π.χ. με ένα κουτάλι) να χορηγείτε σκέτο νερό ή κάποιο διάλυμα ηλεκτρολυτών που σας έχει συστήσει ο παιδίατρος σας. Εάν δεν εμφανιστεί νέος εμετός χορηγείστε την επόμενη ώρα νερό σε μέτριες ποσότητες, όσο και αν ζητάει παραπάνω το παιδί σας. Συνεχίστε αυξάνοντας αργά και σταδιακά τις ποσότητες των υγρών. Αν αρχίσουν ξανά οι εμετοί σε ένα από τα σκαλοπάτια αύξησης, επιστρέψτε απλά στην προηγούμενη ποσότητα που ανεχόταν καλά το παιδί σας.

 

Κόψτε το γάλα και τους χυμούς:

Συστήνουμε να μην δίνετε καθόλου γάλα, εκτός αν θηλάζετε. Επίσης απαγορεύονται οι χυμοί. Και το γάλα και οι χυμοί επιδεινώνουν τους εμέτους αλλά και τις διάρροιες.

 

Έναρξη των στερεών τροφών:

Μόλις δείτε πως ηρεμεί η κατάσταση μπορείτε να ξεκινήσετε με λίγη φρυγανιά ή ρύζι λαπά. Στη συνέχεια εισάγετε σιγά-σιγά απλές τροφές όπως σούπες με κοτόπουλο ή άπαχο μοσχάρι με ρύζι, πατάτα, καρότο ή/και ζυμαρικά. Αποφύγετε τα τηγανητά, τις σάλτσες,  τις επεξεργασμένες τροφές, τα «είδη περιπτέρου» και τις τροφές που δεν μαγειρεύονται στο σπίτι.

 

Προβιοτικά:

Έχει ιδιαίτερη σημασία να διατηρούμε σε καλή υγεία το μικροβίωμά του εντέρου μας. Ειδικά όταν έχουμε διάρροιες οι οποίες επιμένουν, εκτός από την προαναφερόμενη δίαιτα είναι καλό να προσλαμβάνει το παιδί σας και ένα προβιοτικό μέχρι να αναρρώσει πλήρως .