Ενδεικτικό σχέδιο εισαγωγής στερεών τροφών

endeiktiko sxedio eisagogis stereon trofon Photo

 

 

Το σχέδιο είναι ενδεικτικό και εξατομικεύεται ανάλογα με τις ανάγκες και την πρόοδο του κάθε παιδιού. Παρέχει μόνο μια ιδέα, είναι ένα παράδειγμα εισαγωγής στερεών τροφών. Κάποια μωρά είναι πιθανό να χρειαστούν περισσότερο χρόνο, χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι παθολογικό. Τα μεσοδιαστήματα μπορεί να είναι διπλάσια ή τριπλάσια, δηλαδή το μωρό να φτάσει στις τελευταίες γραμμές του πίνακα στο τέλος του 8ου ή του 9ου μήνα, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα κάτι παθολογικό.Στα μωρά που θηλάζουν μπορεί να προστίθεται μητρικό γάλα στις κρέμες με στόχο να γίνουν πιο εύκολα αποδεκτές.
Οι πίνακες είναι ένα παράδειγμα, μια ιδέα για το πώς να ξεκινήσετε. Μπορείτε να τροποποιήσετε το πρόγραμμα ανάλογα με τις ιδιαίτερες προτιμήσεις τις δικές σας ή του παιδιού σας.
Με μαύρο χρώμα τονίζεται το καινούργιο τρόφιμο της κάθε μέρας.
Στο στάδιο του ενός γεύματος, ένα γεύμα την ημέρα μπορεί να δίνεται είτε ως δεκατιανό είτε ως μεσημεριανό, ανάλογα με την προτίμησή σας.
Ένα γεύμα στερεών τροφών αντικαθιστά ένα γεύμα σε γάλα. Αρχικά ίσως το μωρό φάει μικρή ποσότητα, οπότε είναι πιθανό να χρειαστεί και θηλασμός/γάλασυμπλήρωμα.
Από την έναρξη στερεών τροφών ξεκινούμε να προσφέρουμε στο μωρό νερό.
Aφήστε το μωρό να καθορίσει την ποσότητα που θα φάει κάθε φορά.
Όλες μας οι κρέμες είναι τόσο πιο πλήρως αλεσμένες και υδαρείς, όσο πιο μικρό είναι το μωρό. Αντίθετα, γίνονται πιο παχύρευστες και με σύσταση όσο μεγαλώνει.
Δε δίνουμε ποτέ δύο καινούργια τρόφιμα στην ίδια ημέρα.
Όποιο τρόφιμο έχει δοκιμαστεί και βρέθηκε ασφαλές μπορεί να προστίθεται μετέπειτα στα καινούργια τρόφιμα για ποικιλία, σε συνδυασμούς της αρεσκείας μας.
Σε ορισμένα γεύματα, εφόσον επιθυμούμε και ταιριάζει, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο μητρικό ή ξένο γάλα.
Eάν το μωρό μας αρνείται ή αντιδρά σε μια καινούργια τροφή, την αποσύρουμε για 7-10 μέρες οπότε τη δοκιμάζουμε πάλι.
Αποφεύγουμε αλάτι, μπαχαρικά, πιπέρι, μαγειρεμένο λάδι, ζάχαρη, μέλι για όλο τον πρώτο χρόνο.
Προς το τέλος του 7ου μήνα το μωρό μας τρώει για μεσημεριανό: περίπου 5-6 φορές την εβδομάδα κρεατόσουπα βοδινού, 1-2 φορές την εβδομάδα κοτόσουπα. Από τον 9ο με 10ο μήνα μπορεί να προστεθεί και 1-2 φορές την εβδομάδα ψαρόσουπα.