Καμπύλες Ανάπτυξης

tBA2cZ

Οι καμπύλες ανάπτυξης είναι διαγράμματα που δημιουργήθηκαν με σκοπό την αξιολόγηση της ανάπτυξης των παιδιών σε σχέση με την ηλικία τους. Έτσι, υπάρχουν καμπύλες που αξιολογούν το βάρος, το ύψος, την περίμετρο κεφαλής και τον δείκτη μάζα σώματος (ΔΜΣ) του παιδιού σε σχέση με την ηλικία. Οι καμπύλες είναι διαφορετικές για τα δύο φύλα.

Πώς δημιουργούνται οι καμπύλες ανάπτυξης;

Οι καμπύλες ανάπτυξης δημιουργήθηκαν μετρώντας χιλιάδες φυσιολογικά βρέφη και παιδιά. Θα ακούσετε ότι ένα παιδί παιδί βρίσκεται στην 50η εκατοστιαία θέση στην καμπύλη του βάρους του. Τι σημαίνει αυτό;
Η 50η εκατοστιαία θέση αφορά στο μέσο όρο. Από τα 100 υγιή παιδιά που βρίσκονται στην ίδια ηλικία και έχουν το ίδιο φύλο, το παιδί καταλαμβάνει τη θέση 50, δηλαδή τα 49 έχουν μικρότερο βάρος από αυτό το παιδί, ενώ τα άλλα 50 έχουν μεγαλύτερο βάρος. Αντίθετα όταν ένα παιδί βρίσκεται στη 10η εκατοστιαία θέση, αυτό σημαίνει ότι από τα 100 υγιή παιδιά της ίδιας ηλικίας και φύλου, τα 9 θα έχουν μικρότερο βάρος από αυτό, ενώ τα άλλα 90 θα έχουν μεγαλύτερο βάρος. Ανάλογα ερμηνεύονται και οι υπόλοιπες εκατοστιαίες θέσεις και οι καμπύλες για τις υπόλοιπες παραμέτρους.

Τα πρότυπα αυτά διαγράμματα σωματικής αύξησης έχουν δημιουργηθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αντανακλούν την συνήθη και επιθυμητή σωματική αύξηση και προτείνονται για παγκόσμια χρήση.

Η διαμόρφωση και προσαρμογή των διαγραμμάτων για την Ελλάδα έγινε από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, μετά από σχετική άδεια και έγκριση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Επιπλέον, για τον Δείκτη Μάζας Σώματος δίνονται τα διαγράμματα του Ιnternational Obesity Task Force (Revised BMI cut-offs, 2012), η χρήση των οποίων προτείνεται για καλύτερη εκτίμηση του υπερβάλλοντος βάρους και της παχυσαρκίας.

 

Αν το παιδί μου βρίσκεται μέσα στα όρια των πιο πάνω καμπύλων είναι φυσιολογικό;

Το πιο πιθανό είναι φυσιολογικό. Εκείνο όμως που έχει την μεγαλύτερη σημασία είναι ανάπτυξη ενός παιδιού με την πάροδο του χρόνου. Αν δηλαδή το βάρος σώματος ενός παιδιού ήταν στην 90η εκατοστιαία θέση και μετά από λίγο καιρό βρίσκεται στην 25η εκατοστιαία θέση, τότε κάτι συμβαίνει με το παιδί. Γι’ αυτό χρειάζεται προσεχτική μελέτη και έρευνα. Άρα λοιπόν το να βρίσκεται μια τιμή μέσα στα φυσιολογικά όρια για την ηλικία του παιδιού δεν σημαίνει πάντα ότι όλα είναι καλά. Για να αξιολογήσει ένας παιδίατρος σωστά μιαν οποιαδήποτε καμπύλη ανάπτυξης παιδιού χρειάζονται όσο το δυνατό περισσότερες τιμές σε διαφορετικές ηλικίες.
Είναι χρήσιμο λοιπόν να γνωρίζουν οι γονείς για τις καμπύλες ανάπτυξης του παιδιού, αλλά παράλληλα να μην ξεχνούν ότι η σωστή αξιολόγηση πρέπει να γίνεται πάντα από τον παιδίατρο τους ώστε να αποφεύγονται παρερμηνείες και λάθη που μπορεί να οδηγήσουν σε αναίτιο άγχος για την οικογένεια. 

Οι καμπύλες ανάπτυξης του ΠΟΥ είναι εύκολα και άμεσα διαθέσιμες για κάθε ενδιαφερόμενο – επαγγελματία ή γονιό – στην ιστοσελίδα του CDC

http://www.cdc.gov/growthcharts