Τα Πρώτα Δόντια

SVihRi

Από τους νεογιλούς, τα πρώτα δόντια του μωρού, στην πλήρη οδοντοστοιχία ο δρόμος που διανύει το παιδικό στόμα είναι μακρύς.  Φροντίζουμε τα παιδικά δόντια να είναι καθαρά και εφαρμόζουμε μικρές τακτικές που θα απαλύνουν τον πόνο που αισθάνεται το μωρό καθώς αυτά εμφανίζονται στο στόμα!

Νεογιλοί- Τα πρώτα δόντια του μωρού

Η ύπαρξη και ο σχηματισμός των δοντιών του μωρού είναι εξαιρετικά στοιχεία της υγείας του, γιατί αποτελούν το όργανο μάσησης και ομιλίας του παιδιού, καθώς και τον προθάλαμο που θα δεχθεί τα μόνιμα δόντια.  Επιπλέον, η υγιής ανάπτυξή τους συμβάλλει στο να σχηματιστούν σωστά οι δύο γνάθοι και η στοματική κοιλότητα και προλαμβάνει ασθένειες που μπορεί να προκληθούν από χαλασμένα νεογιλά δόντια.  Η φροντίδα των δοντιών του μωρού αποτελεί το υπόβαθρο για την ανάπτυξη και ανώδυνη ανατολή έξοδο των μόνιμων δοντιών.

Ο χρόνος ανατολής των δοντιών και η εξέλιξη της οδοντοφυΐας επηρεάζεται από την κληρονομικότητα.  Το πρώτο δόντι του μωρού εμφανίζεται κατά κανόνα γύρω στον έκτο μήνα της ζωής του, ενώ η οδοντοφυΐα των 20 πρώτων δοντιών των μωρού ολοκληρώνεται στην ηλικία των 2-3 περίπου ετών, ακολουθώντας μια συγκεκριμένη σειρά εμφάνισης κάθε δοντιού.  Αυτά τα 20 δόντια του μωρού παραμένουν ως την ηλικία των 6-7 ετών, οπότε και αρχίζουν σταδιακά να αντικαθίστανται από τους μόνιμους διαδόχους τους.

 

 

 

Τα πρώτα δόντια του μωρού

Έχουν σημειωθεί περιπτώσεις γέννησης μωρών με τα πρώτα τους δόντια να έχουν ήδη ανατείλει, αλλά και καθυστέρηση στην εμφάνιση της οδοντοφυΐας ως την ηλικία των 12-14 μηνών.  Αν και συνήθως οι δύο αυτές περιπτώσεις κρίνονται φυσιολογικές και δεν αποτελούν ένδειξη για τη σωματική ή τη πνευματική ανάπτυξη του μωρού, το σωστό είναι να επισκεφθούμε τον Παιδοδοντίατρο για να ελέγξει το στόμα του παιδιού και να μας συμβουλεύσει σχετικά.

Τι συμπτώματα παρουσιάζονται όταν εμφανίζονται τα δόντια στο στόμα του μωρού και τι μπορώ να κάνω για να το βοηθήσω;

Όταν το παιδί σας θα αρχίσει να βγάζει δόντια τότε πολύ πιθανό να είναι ανήσυχο, να τρέχουν τα σάλια του και να θέλει συνεχώς να μασά κάτι. Το παιδί μπορεί επίσης να παρουσιάσει ελαφρύ πυρετό και μερικές διάρροιες, συμπτώματα που παλαιότερα δεν πιστεύαμε ότι οφείλονται στα δόντια. Εάν όμως ο πυρετός είναι ψηλός, δεν είναι από τα δόντια και πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρος σας. Επίσης η σιελόρροια δεν είναι αποτέλεσμα της οδοντοφυίας, αλλά γιατί οι σιελογόνοι αδένες παράγουν αρκετό σάλιο που δεν προλαβαίνει το μωρό να το καταπίνει. Απλά λοιπόν η σιελόρροια και η οδοντοφυία γίνονται στον ίδιο χρόνο χωρίς να έχει σχέση το ένα με το άλλο

 Θα πρέπει να θυμόσαστε ότι τα συμπτώματα πού σχετίζονται με την ανατολή των δοντιών είναι ήπια.  Αν παρατηρήσετε πιο έντονα συμπτώματα όπως υψηλό μπυρετό, εξανθήματα, εμετούς ή διάρροια θα πρέπει να επισκεφθείτε τον παιδίατρό σας, διότι είναι πιθανό να συμβαίνει στο μωρό σας κάτι άλλο, πού δε σχετίζεται με την ανατολή των δοντιών του

Ακολουθούν μερικές πρακτικές συμβουλές για να ανακουφίσετε το μωρό σας από τις ενοχλήσεις της οδοντοφυΐας:

Σκουπίζετε τα σάλια από το πρόσωπο του παιδιού σας, γιατί μερικές φορές μπορεί να προκαλέσουν κάποιο εξάνθημα στο πρόσωπο.
Δώστε στο παιδί σας κάτι σκληρό να βάζει στο στόμα του. Υπάρχουν αρκετά στην αγορά αλλά αποφύγετε αυτά που έχουν υγρό στο εσωτερικό τους, γιατί αν σπάσουν πιθανό το υγρό να μην είναι ασφαλές για το παιδί σας. Επίσης πρέπει να μην είναι πολύ μικρά έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να το καταπιούν.
Εάν είναι πολύ ανήσυχο μπορεί να του δώσετε κάποιο παυσίπονο που περιέχει παρακεταμόλη.
Κυκλοφορούν στα φαρμακεία διάφορες αλοιφές που τοποθετούνται στα ούλα για να ανακουφίζεται το παιδί. Αυτά αλείφονται στα ούλα και δεν απαλύνουν ουσιαστικά τον πόνο, γιατί ο πόνος προέρχεται από πιο βαθιά ενώ αυτά αλείφονται στην επιφάνεια. Αν θέλετε όμως να τα χρησιμοποιήσετε μέσα από τα ούλη, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Σειρά ανατολής δοντιών

Τα περισσότερα μωρά αποκτούν το πρώτο τους δόντι γύρω στον 6ο μήνα. Αλλά δεν υπάρχει πάντα η ίδια εξέλιξη στην ανατολή τους. Τα δόντια βρίσκονται κρυμμένα στις δυο γνάθους και εμφανίζονται με ξεχωριστή σειρά σε κάθε παιδί.  Συνήθως όμως η πρώτη οδοντοφυΐα του μωρού εξελίσσεται ως εξής:

Η σταδιακή σειρά που φυτρώνουν οι νεογιλοί

6ος – 10ος μήνας: Οι κάτω κεντρικοί κοπτήρες (μπροστινά – μέσοι τομείς)
8ος – 12ος μήνας : Οι άνω κεντρικοί κοπτήρες (μπροστινά – μέσοι τομείς)
9ος – 16ος μήνας: Οι άνω και κάτω πλάγιοι κοπτήρες (πλάγιοι τομείς)

Ο χρόνος ανατολής των υπολοίπων δοντιών είναι ο ακόλουθος:

Κυνόδοντες: 16-23 μήνες
Πρώτοι τραπεζίτες: 13-19 μήνες
Δεύτεροι τραπεζίτες: 23-33 μήνες

Πηγή: Ελληνική Παιδοδοντική εταιρία