Η υγεία του παιδιού: Το κοινό κρυολόγημα

dvzcx

Οι εποχικές ιώσεις και το κρυολόγημα ταλαιπωρούν ήδη αρκετά παιδιά και ενήλικες, ενώ το χειμώνα ο αριθμός των κρουσμάτων παρουσιάζει αυξητική τάση. Το «κοινό κρυολόγημα» προκαλείται σχεδόν αποκλειστικά από ιούς, οι οποίοι είναι πολύ μικροί μολυσματικοί παράγοντες και μεταδίδονται πολύ εύκολα. Είναι εξαιρετικά συνηθισμένο, γιατί προκαλείται από 200 διαφορετικά είδη ιών.

Τα παιδιά είναι πιο ευπαθή στο συχνό βήχα, στις ιώσεις και τη γρίπη σε σχέση με τους ενήλικες καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί πλήρως. Εκτιμάται ότι θα αρρωστήσουν από οκτώ έως δώδεκα φορές το χρόνο, κυρίως εάν πηγαίνουν για πρώτη φορά στον παιδικό σταθμό ή έχουν αρχίσει να κοινωνικοποιούνται με παιδικά πάρτι, παιδότοπους κλπ. Τα καλά νέα είναι ότι, καθώς μεγαλώνουν, θα αρρωσταίνουν όλο και λιγότερο, γιατί αυξάνεται το «απόθεμα» αντισωμάτων που έχουν στη διάθεσή τους.

Οι πιο απλοί τρόποι για να βγάλετε τη φθινοπωρινή και χειμερινή σεζόν με όσο το δυνατόν λιγότερα κρυολογήματα είναι:

Ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τον αριθμό των αναπνευστικών λοιμώξεων είναι η καλή υγιεινή, αφού πολλοί από τους ιούς εξαπλώνονται με την επαφή με μολυσμένα εκκρίματα. Το συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών σας και ο σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών και των αντικειμένων που χρησιμοποιεί το παιδί, αλλά και όλη η οικογένεια μέσα στο σπίτι, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του αριθμού των λοιμώξεων. Το ίδιο και αν πετάτε αμέσως τα χρησιμοποιημένα χαρτομάντιλα στα σκουπίδια, αντί να τα μαζεύετε για να τα πετάξετε όλα μαζί.
Αερίζετε τακτικά τους χώρους του σπιτιού και βεβαιωθείτε ότι το ίδιο κάνουν και στο σχολείο και γενικά όπου ο συνωστισμός είναι μεγάλος.
Βεβαιωθείτε ότι η ατμόσφαιρα στο παιδικό δωμάτιο είναι η κατάλληλη –η ιδανική θερμοκρασία είναι 19-20 βαθμοί Κελσίου και υγρασία 40-60%.
Δεν χρειάζεται να κλείνετε το παιδί στο σπίτι όταν κάνει κρύο στην προσπάθεια να αποφύγετε κάποιο κρυολόγημα. Για να το προφυλάξετε από τις ιώσεις, εκείνο που πρέπει να αποφύγετε είναι να το πηγαίνετε σε κλειστούς και πολυσύχναστους χώρους (ταβέρνες, σούπερ μάρκετ, οικογενειακές συγκεντρώσεις κλπ.). Αντίθετα, ο καθαρός αέρας της εξοχής, όταν μάλιστα είναι ντυμένο γερά, του κάνει πολύ καλό.
Προσέξτε τις απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας. Απορυθμίζουν τον οργανισμό και δεν τον βοηθούν να αντεπεξέλθει σωστά στην επίθεση των ιών. Η μετάβαση από ένα ζεστό σε ένα κρύο περιβάλλον, πρέπει να γίνεται σταδιακά, χωρίς βιασύνες και, φυσικά, όταν το παιδί δεν είναι ιδρωμένο.
Μην φέρνετε το παιδί σε επαφή με τον ιό. Η μετάδοση των ιών που προκαλούν το κρυολόγημα είναι πολύ εύκολη υπόθεση. Αποφύγετε να το φέρνετε σε επαφή με άλλα παιδιά που είναι άρρωστα και φροντίζετε να πλένετε καλά τα χέρια του και να του αλλάζετε ρούχα όταν επιστρέφει από τον παιδικό σταθμό.
Η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, γι’ αυτό βεβαιωθείτε ότι το παιδί πίνει αρκετό νερό και δώστε του συμπληρωματικά χυμούς, σούπες και αφεψήματα.
Τονώστε το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών, φροντίζοντας το διαιτολόγιό τους να περιέχει βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Προσφέρετε στο παιδί σας άφθονα φρούτα και λαχανικά, ιδίως πορτοκάλι, ακτινίδιο, φράουλα, πιπεριά, ντομάτα, που είναι πλούσια σε βιταμίνη C και ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού.
Mην ανησυχείτε αν αρνείται να δοκιμάσει φαγητό. H όρεξή του θα επανέλθει πολύ σύντομα. Βασικό είναι, να του δίνετε τροφές που του αρέσουν , αποφεύγοντας ωστόσο τις ανθυγιεινές. Το πιο υγιεινό και ελαφρύ γεύμα που συνιστάται, ιδίως κατά την περίοδο ενός κρυολογήματος είναι η πατροπαράδοτη  κοτόσουπα.

Η κοτόσουπα πέρα από τη νοστιμιά και την  θρεπτικότητα  της καταπραΰνει από τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος. Υπάρχει μια επιστημονική βάση σεαυτό που κάθε γιαγιά και μαμά ξέρει. Διάφορες μελέτες και έρευνες έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα της κοτόσουπας έναντι του κρυολογήματος για διάφορους λόγους. Ο συνδυασμός μάλιστα του πουλερικού με λαχανικά όπως πατάτες, κρεμμύδια, καρότα κτλ δημιουργεί μια θρεπτική «βόμβα» για τον οργανισμό, την ώρα που παλεύει με το κρυολόγημα και να ανακουφίσει από την φλεγμονή του άνω αναπνευστικού. Δεν χρειάζεται να περιμένετε μέχρι οι επιστήμονες να αποκωδικοποιήσουν πλήρως με ποιο τρόπο η κοτόσουπα «νικά» το κρυολόγημα, απολαύστε την εσείς και το παιδί σας και αφήστε τη να κάνει τη δουλειά της.

Σημαντικό είναι επίσης να φροντίζετε η μύτη του παιδιού σας να είναι πάντα καθαρή. Η μύτη είναι ένα ζωτικό όργανο, που κουράζεται και ταλαιπωρείται για να μεταφέρει 10.000 λίτρα αέρα καθημερινά. Ειδικά, όταν οι συνθήκες του περιβάλλοντος είναι δύσκολες για το έργο της -υγρός ή κρύος αέρας, ερεθιστικές ουσίες, ρύπανση- μπορεί εύκολα να βουλώσει με αποτέλεσμα οι ιοί και τα βακτήρια να βρουν το κατάλληλο έδαφος για να αναπτυχθούν. Δείξτε στο παιδί πώς να φυσά καλά τη μύτη του ή καθαρίστε τη εσείς τακτικά.
Σε περίπτωση ρινικής συμφόρησης τοποθετήστε κάτω από το στρωματάκι του παιδιού μία κουβέρτα, ώστε να δώσετε μια ελαφριά κλίση, περίπου 30 μοίρες, όταν αυτό κοιμάται. Εάν το παιδί είναι μεγαλύτερο, απλά βάλτε του ένα πιο ψηλό μαξιλάρι.

Πρέπει να έχετε ωστόσο στο νου πως, εάν η ρινίτιδα ή ο βήχας επιδεινώνεται ή παρατείνεται, είτε συνοδεύεται από πυρετό και έντονη αδιαθεσία, απαιτείται οπωσδήποτε η εκτίμηση από παιδίατρο.