Το παιδί σας έχει λαρυγγίτιδα

afasd

Το παιδί σας έχει λαρυγγίτιδα. Μην τρομάζετε. Είναι σχετικά συχνή πάθηση στα παιδιά και χαρακτηρίζεται κυρίως από βραχνή φωνή, υλακώδη βήχα (σαν γαύγισμα σκύλου), ίσως και δυσκολία στην αναπνοή . Ο βήχας και η βραχνάδα υποχωρούν σε 2-4 ημέρες.

Η λαρυγγίτιδα οφείλεται συνήθως σε ιογενή λοίμωξη. Πιο σπάνια, σε παιδιά με ιστορικό αλλεργίας, μπορεί να οφείλεται σε έκθεση σε κάποιο ερεθιστικό παράγοντα, όπως ο καπνός του τσιγάρου. Τα αντιβιοτικά δεν ωφελούν και δεν χορηγούνται εκτός αν υπάρχει επιπρόσθετος λόγος, για παράδειγμα οξεία ωτίτιδα.  Μερικές φορές η λαρυγγίτιδα υποτροπιάζει.

Πώς θα αντιμετωπίσετε το παιδί στο σπίτι;
Μάθετε τι συμβαίνει: Όταν το παιδί παθαίνει λαρυγγίτιδα, στενεύουν οι αεραγωγοί προς τους πνεύμονες και δυσκολεύεται να αναπνεύσει.
Αναγνωρίστε τα συμπτώματα: Μπορεί να ξεκινήσει με απλό συνάχι και ελαφρύ πυρετό και να εξελιχθεί ξαφνικά σε κρουπ, με χαρακτηριστικό βήχα που ακούγεται σαν γαύγισμα σκύλου, βράχνιασμα και δυσκολία στην αναπνοή.
Μείνετε ψύχραιμοι: Ο βήχας της λαρυγγίτιδας είναι πράγματι τρομακτικός, αλλά είναι σημαντικό να κρατήσετε την ψυχραιμία σας. Εάν τα συμπτώματα επιδεινωθούν, με την αναπνοή να γίνεται πολύ γρήγορη απευθυνθείτε άμεσα στο νοσοκομείο ή επικοινωνήστε με τον παιδίατρο σας.
Βγάλτε το παιδί στο μπαλκόνι: Οι περισσότεροι γονείς τρομάζουν στην ιδέα να βγάλουν το παιδί έξω στη μέση της νύχτας και ενώ είναι άρρωστο, όμως έχει διαπιστωθεί ότι ο φρέσκος, δροσερός αέρας έχει ιδιαίτερα καταπραϋντική δράση στα συμπτώματα της λαρυγγίτιδας. Φορέστε του ένα μπουφάν ή τυλίξτε το με μια κουβέρτα και μείνετε έξω για μερικά λεπτά. Μην ανησυχείτε, δεν πρόκειται να κρυολογήσει.
Εάν το παιδί έχει συχνά επεισόδια λαρυγγίτιδας, είναι πιθανό ο παιδίατρος να σας δώσει σταγόνες κορτιζόνες τις οποίες πρέπει να χορηγήσετε ακολουθώντας αυστηρά τις οδηγίες του.
Πότε θα πρέπει να αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια;

 

Όταν το παιδί:

 

Ανασαίνει όλο και πιο γρήγορα
Δυσκολεύεται να αναπνεύσει και η αναπνοή του είναι έντονα και θορυβώδης
Δεν μπορεί να πιεί νερό ή άλλα υγρά
Δεν μπορεί να μιλήσει ή η φωνή του είναι τόσο αδύνατη που δεν ακούγεται
Έχει υψηλό πυρετό που δεν πέφτει με τα αντιπυρετικά φάρμακα
Φαίνεται πολύ άρρωστο ακόμα και αν αναπνέει κανονικά