Αλλεργίες της άνοιξης και μικρά παιδιά

Η άνοιξη τόσο ημερολογιακά όσο και ουσιαστικά έχει ήδη μπει. Μαζί με την άνοιξη όμως εμφανίσθηκαν όπως κάθε χρόνο οι αλλεργίες.

Όταν κάποιος είναι ενήλικος τότε σίγουρα του έχει ξανασυμβεί και ξέρει πως να τις αντιμετωπίσει. Τι γίνεται όμως με τα μικρά παιδιά; Τι πρέπει να κάνει ο γονέας όταν το παιδί του παρουσιάσει μια ανοιξιάτικη αλλεργία;

Αλλεργία είναι η παράδοξη και υπερβολική αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού σε ένα ερέθισμα του περιβάλλοντος. Η άνοιξη μπορεί να είναι για όλους μας μία από τις ομορφότερες εποχές του έτους, είναι όμως για κάποιους άλλους εποχή της ταλαιπωρίας αφού εκδηλώνουν έντονα ενοχλητικά συμπτώματα αλλεργίας.

Αυτές οι εποχιακές αλλεργίες της άνοιξης γνωστές με διάφορα ονόματα όπως πυρετός εκ χόρτου, εαρινός κατάρρους, εαρινή ρινίτιδα οφείλονται στην αντίδραση του οργανισμού στη γύρη και στους σπόρους διάφορων φυτών που εισέρχονται στο σώμα μέσω της εισπνοής, της κατάποσης, της δερματικής επαφής. Ανάλογα με την εποχή της ανθοφορίας και την γεωγραφική περιοχή οι εποχικές αλλεργίες μπορεί να εμφανιστούν εκτός της άνοιξης, το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο. Εμφανίζονται συνήθως σε παιδιά μεγαλύτερα των 3 ετών και είναι συχνότερα στα παιδιά που και οι δύο γονείς έχουν ιστορικό αλλεργίας-μάλιστα τότε η πιθανότητα να παρουσιάσει αλλεργία ένα παιδί μπορεί να φτάσει το 60%.Το ποσοστό αυτό μειώνεται όταν είναι ένας μόνο γονιός αλλεργικός.

Πώς εκδηλώνεται η ανοιξιάτικη αλλεργία

Η ανοιξιάτικη αλλεργία εκδηλώνεται με ρινική καταρροή, παροξυσμικά φταρνίσματα, φαγούρα στη μύτη και στα μάτια, δάκρυα, κάψιμο και αίσθημα κνησμού στο ρινοφάρυγγα, μπούκωμα, δερματικό εξάνθημα και βήχα. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εμφανιστούν το καθένα μόνο του ή και όλα μαζί. Αυτή η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ενοχλητική για τον μικρό ασθενή αλλά είναι αιτία παθήσεων όπως πονοκεφάλων, ιγμορίτιδας, εκκριτικής ωτίτιδας, απώλειας της γεύσης και της όσφρησης.

Πρόληψη ανοιξιάτικης αλλεργίας

Η πρόληψη της εαρινής αλλεργίας επιτυγχάνεται με την αποφυγή της έκθεσης στη γύρη. Είναι όμως εφικτό να κρατήσεις στο σπίτι τα μικρά παιδιά κατά τους ανοιξιάτικους μήνες και το καλοκαίρι;

Η πλήρης αποφυγή των εξωοικιακών αλλεργιογόνων είναι αδύνατη, αλλά η μείωση της ποσότητας στην οποία εκτίθενται τα αλλεργικά άτομα είναι εφικτή. Τα παιδιά που έχουν αλλεργία στη γύρη και παρουσιάζουν εποχικά συμπτώματα την άνοιξη, χρειάζεται να γνωρίζουν τόσο τα ίδια όσο και οι γονείς τους, τι μέτρα πρέπει να λαμβάνουν για να αποφεύγουν την επαφή με μεγάλες ποσότητες γύρεων. Τα συνιστώμενα μέτρα είναι τα παρακάτω:

  1. Να είναι ενημερωμένοι οι γονείς για τα φυτά στα οποία έχουν αλλεργία τα παιδιά τους και την εποχή της ανθοφορίας τους.
  2. Να γνωρίζουν ότι υψηλές συγκεντρώσεις γύρεων παρατηρούνται τις πρώτες πρωινές ώρες (7-10 πμ) και το βράδυ (7-9μμ). Άρα, είναι φρόνιμο να περιορίζονται οι δραστηριότητές των παιδιών εκτός σπιτιού αυτές τις ώρες.
  3. Να γνωρίζουν ότι η ξηρασία και η ζέστη ευνοούν τη διασπορά των γυρεοκόκκων. Αντίθετα, η βροχή καθηλώνει τη γύρη στη γη. Προσοχή τις μέρες που φυσάει δυνατός άνεμος, οπότε είναι σκόπιμο τα παράθυρα (σπιτιού, αυτοκινήτου) να μένουν κλειστά. Τα φίλτρα αέρα στο αυτοκίνητο ή στο σπίτι μειώνουν τον αριθμό των γυρεοκόκκων και γι’ αυτό συστήνεται η χρήση τους. Προσοχή στην αντικατάσταση του φίλτρου σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή.
  4. Να προτιμούν για διακοπές τις παραθαλάσσιες περιοχές σε σύγκριση με τις μεσόγειες, αφού η συγκέντρωση των γυρεοκόκκων είναι μικρότερη δίπλα στη θάλασσα.
  5. Να αποφεύγουν το παιχνίδι σε γκαζόν ή ακόμα χειρότερα το κούρεμα του γκαζόν, όταν έχουν αλλεργία στα αγρωστώδη.
  6. Μετά από παιχνίδι σε περιβάλλον με υψηλό τίτλο σε αλλεργιογόνο στο οποίο είναι αλλεργικό το παιδί, λούσιμο των μαλλιών κυρίως πριν τον ύπνο (π.χ. ποδόσφαιρο σε γκαζόν)
  7. Να αποφεύγουν το στέγνωμα των ρούχων με έκθεση στον αέρα έξω από το σπίτι (τις περιόδους κυρίως με υψηλές συγκεντρώσεις γύρεων), γιατί η γύρη κολλάει στα ρούχα, τις πετσέτες και τα σεντόνια και στη συνέχεια πολύ εύκολα μεταφέρεται μέσα στο σπίτι.

Η διάγνωση της αλλεργίας αρχικά στηρίζεται στην παρατηρητικότητά σας. Θα πρέπει να είστε υποψιασμένοι σε περίπτωση που αντιληφθείτε συμπτώματα αλλεργίας στο παιδί σας και να απευθυνθείτε στον παιδίατρο. Αυτός μπορεί να σας συμβουλεύσει, να δώσει αγωγή ή να ζητήσει εργαστηριακό έλεγχο. Συμπερασματικά ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης αρκετών αλλεργιών παραμένει ο εντοπισμός των αλλεργιογόνων και η αποφυγή τους.